Schaafijs
Centraal-Amerika,  Costa Rica

Costa Rica on a budget

Tijdens het plannen van mijn reis kwam ik er al snel achter dat Costa Rica het duurste land is van Centraal Amerika. Voor mij geen reden om het over te slaan, ik wilde namelijk al heel lang naar Costa Rica toe. Maar omdat ik helaas niet de loterij heb gewonnen, moest ik toch een manier vinden om zoveel mogelijk van Costa Rica te kunnen zien. Inmiddels zit ik alweer 5 weken in Costa Rica en volgen er in totaal nog 3. Hieronder vind je mijn tips hoe ik dit tot nu toe doe!

Ga lokaal wonen

Met lokaal wonen bedoel ik: Ga bij een gastgezin wonen. Het scheelt enorm veel geld en meestal krijg je ook nog 3x per dag eten. Dit scheelt je enorm veel in geld, omdat eten erg duur is in Costa Rica. Ikzelf heb eerste 2 weken bij een gastgezin gewoond en nu woon ik er weer een maand. Vanaf hier kan ik overal gemakkelijk komen en daarnaast leer ik mijn Spaans erg goed. Voor mijn gastgezin betaal ik per maand ongeveer $ 265 en dit is inclusief eten!

Doe vrijwilligerswerk

In Costa Rica vind je ontzettend veel vrijwilligerswerk. Via Workaway vind je veel gratis vrijwilligerswerk. Voor zo’n $30 per jaar heb je hier een account. Mocht je daar geen zin in hebben, hieronder vind je gratis projecten in Costa Rica waar je meestal 4 à 5 uur per dag werkt voor kost en inwoning.

Natuurlijk kun je ook zelf rondvragen bij bijvoorbeeld hostels in Puerto Viejo, Jaco of Tamarindo. Hier werken veel hostels samen met vrijwilligers.

Maak je eigen eten

Als vrijwilligerswerk of bij een gastgezin wonen niet voor je is, zul je moeten besparen op andere dingen. Hostels kosten allemaal rond de $ 15, dus hier ga je niet op besparen. Bij sommige hostels zit het ontbijt erbij, dat scheelt natuurlijk weer in geld. Verder is het verstandig om een hostel uit te zoeken met een keuken, zodat je je eigen eten kunt maken. Eten in een restaurant is al gauw $ 15 per persoon. Kies bij het kopen van fruit voor de tentjes buiten, dit is vele malen goedkoper dan de supermarkten. Zoek daarnaast de grote supermarkten op, deze zijn goedkoper dan de kleine lokale supermarkten of chino’s en daarnaast hebben ze ook nog veel meer!

Fruitmarkt in Turrialba, Costa Rica

Vraag de locals

Dit heeft mij tot nu toe het meeste geholpen. Zo weet mijn gastgezin precies waar je die dansles voor $2 kunt doen en waar het goedkoopste en leukste restaurant zit. Maar ook wanneer ik alleen op reis ben, vraag ik het personeel van mijn hostel of gewoon op straat. Het leuke hiervan is, dat je soms op plekken komt waar je anders nooit zou komen.

Reis met het openbaar vervoer

Costa Rica is een erg veilig land en ik heb me nog geen enkel moment onveilig gevoeld. Alleen San José voelt niet erg safe, dus moet je van het ene naar het andere busstation, kies dan voor een taxi en spreek van te voren een prijs af. Verder kun je overal gerust met het openbaar vervoer. Het is goed geregeld, super goedkoop en niet moeilijk. Natuurlijk is een huurauto gemakkelijker, maar dit is ook bijna 10x zo duur.

Dagbudget en activiteiten

Al met al ben ik omgerekend zo’n $ 37 per dag kwijt. Hier zit bijvoorbeeld Monteverde bij en ik ben niet altijd erg zuinig geweest tijdens het reizen of de weekendjes weg hier, ik ging bijna iedere dag uit eten. Dit deed ik dan wel bij de lokale of kleinere tentjes. Je zou het dus nog goedkoper kunnen doen, maar daar heb ik niet voor gekozen. Natuurlijk is het niet zo goedkoop als Azië, maar dit weet je van te voren en je zou er dus ook voor kunnen kiezen minder of gratis activiteiten te doen, zoals bijvoorbeeld hiken!

 

Op zoek naar een geschikte route door Costa Rica? Klik hier.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *