fit op reis
Tips & Tricks

Hoe blijf je fit tijdens je vakantie of een lange reis?

Heb je binnenkort een lange reis voor de boeg? Of ga je maar een aantal weken op vakantie? Beide keren wil je waarschijnlijk graag fit blijven. Het zou natuurlijk zonde zijn als na al die weken/maanden/jaren zwoegen, je sixpack als sneeuw voor de zon verdwijnt. Daarom heb ik hier alle tips op een rijtje gezet, zodat je in ieder geval een goede voorbereiding kunt treffen en fit op reis blijft!

1. Zoek workouts via Pinterest

Via Pinterest vind je echt heel veel leuke workouts voor thuis. Je hebt hier bijna altijd alleen maar je eigen lichaam voor nodig. Het werkt efficiënt en meestal duurt het maar een half uurtje. Zelf zoek ik meestal op home workouts of travel workouts, je krijgt dan een heleboel voorbeelden die je kunt opslaan of een screenshot van kunt maken. Maak hier een mapje van in je telefoon en je hoeft je legday nooit meer te skippen! 😉

fit op reis
Bron: Pinterest

2. Download de app Madbarz voor handige workouts

Deze app is echt een uitkomst voor iedereen die graag met een tijd werkt of z’n progressie wil bijhouden. Je kunt kiezen voor een fullbody training, maar er zijn ook genoeg trainingen voor bepaalde lichaamsdelen. Je kunt ook filteren op de tijd, dus mocht je maar 10 minuten hebben.. Ook dan is er een training voor je!

3. Zoek alvast naar een sportschool in de buurt

Is dat thuis trainen helemaal niks voor jou en wil je lekker trainen in een sportschool? Zoek dan alvast uit waar je terecht kunt en of er misschien een speciaal abonnement te krijgen is voor een aantal weken/maanden. Nog beter is een gym in je hotel natuurlijk. Je kunt dan meteen sporten en je blijft dan in het ritme. Als je op plaats van bestemming nog moet zoeken, ben je meestal al met 100 andere dingen bezig en daardoor gaat de motivatie heel snel weg. Geloof me, dat is écht zo. 😉

4. Houd je calorieën bij met een app

Ik hoor je denken en ik ben het helemaal met je eens, dit is inderdaad geen leuke. Maar zo’n app is wel ontzettend handig om jezelf een beetje in toom te houden. Je vult in hoelang je bent, hoeveel je weegt en wat je doel is en aan de hand daarvan wordt berekend hoeveel calorieën je per dag kunt eten. Een handige app hiervoor is: MyFitnesspal.

5. Koop een springtouw, suspension trainer of weerstandsbanden

Een springtouw kent iedereen en is ideaal om mee te nemen. Het is namelijk niet zwaar en neemt niet veel ruimte in beslag. Wist je dat touwtjespringen een echte workout is? Met 10 minuten springen (120 skips  per minuut) verbruikt een 75 kg zwaar persoon ongeveer 130 calorieën!

De andere twee attributen zijn iets minder bekend, maar met een suspension trainer of weerstandsbanden kun je ontzettend veel oefeningen doen. Je kunt er voor kiezen om je armen ermee te trainen, maar ook je benen en core kunnen er prima mee aan het werk worden gezet. De suspension trainer ken je misschien beter als TRX en onder deze naam zijn er genoeg workouts te vinden op YouTube. Je koopt het via bijvoorbeeld Decathlon of Bol.com

fit op reis
Bron: Pinterest

6. Kook (af en toe) zelf

Begrijpelijk dat je hier totaal geen zin in hebt tijdens je vakantie, maar tijdens een langere reis bespaart het je naast geld, ook veel calorieën. Doordat je zelf de boodschappen doet, ben je je er namelijk meer  bewust van wat je koopt. Daarnaast ben je ook minder snel geneigd tot snaaien omdat je eigen maaltijden natuurlijk boordevol goede voedingswaarden zitten, die ervoor zorgen dat je geen hongergevoel hebt. 🙂

7. Eet lokaal

Als je dan toch besluit om uit eten te gaan, ga dan voor het lokale eten. Natuurlijk is ook dit niet altijd super gezond, maar het is altijd beter dan de hotdog tent op de hoek of de grote gele ‘M’ die je in bijna ieder land wel vindt. 😉 Lokale tentjes zijn leuk, meestal niet duur en je krijgt er in ieder geval meer goede voedingsstoffen binnen. Hierdoor ben je meer verzadigd dan bij fastfood en ook dat zorgt voor minder snaaien.

8. Neem je eiwitshakes/repen mee

Tijdens mijn lange reis heb ik dit gedaan en daar was ik heel blij mee. Niet iedereen is hier even fan van, maar een eiwitreep is een prima tussendoortje, mits je dit natuurlijk goed combineert in je voedingspatroon. Een eiwitpoeder kun je gemakkelijk mengen met water, melk of bijvoorbeeld yoghurt en dat is gelukkig wereldwijd te verkrijgen. Mijn favoriete reep is zeker weten de Protein Bar Cookies and Cream van XXL Nutrition!

9. Beweeg!

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste; beweeg tijdens je reis! Kom van dat strandbedje af en ga eens met een paar onbekenden volleyballen of badmintonnen. Het gaat er niet om hoe je beweegt, maar dát je beweegt! Begin ’s ochtends met een half uurtje hardlopen, maak een avondwandeling over de boulevard of gewoon lekker een baantje trekken in het zwembad. Nog iets actiever? Kies dan voor een middagje suppen, de hele dag raften of doe een vette vulkaanhike. Het kan allemaal! Beweeg en geniet van al dat lekkere eten om je heen!

 

fit op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *