Route door El Salvador
Centraal-Amerika,  El Salvador

Is El Salvador gevaarlijk voor toeristen?

Het land waar je zo snel mogelijk doorheen moet reizen of nog beter: Over moet slaan wanneer je door Centraal Amerika reist. El Salvador is met 2 miljoen toeristen per jaar verre van populair. Dit komt vooral door het hoge moordaantal wat het land heeft. Maar is El Salvador echt zo gevaarlijk voor toeristen? Of is het vooral de media die ervoor zorgt dat toerisme wegblijft uit dit land? Hier mijn eigen ervaring met betrekking tot de veiligheid in El Salvador.

Waarom El Salvador?

Toen ik vertelde dat wij dit land gingen bezoeken, waren de reacties verre van positief. We hoorden alleen maar verhalen over moorden, gangs en geweld. Het is zeker niet dat wij houden van dit soort spanning, maar deze verhalen kwamen vooral van personen die dit land nog niet hadden bezocht. De personen die er wel waren geweest en met ons spraken waren over het algemeen erg positief. Daarnaast hadden we maar 10 dagen en konden we daarom dus beter voor een klein land kiezen. Dit alles deed ons besluiten om naar El Salvador te gaan.
Veiligheid El Salvador

Vervoer

We kwamen aan vanuit Guatemala en hadden van te voren al besloten om alles met shuttles of luxe bussen te doen. In Guatemala hebben we dit namelijk ook gedaan en dit beviel ons prima. Dit vanwege de veiligheid, maar de grootste reden waren de lange afstanden daar. Vanuit Antigua gaan er regelrechte shuttles naar Santa Ana of El Tunco beach, maar wij hebben zelf gekozen om vanuit Flores per luxe touringcar te gaan. We werden uitgezet in Santa Ana, een uurtje over de grens. Dit scheelde ons enorm veel in tijd én in geld. De bus was omgerekend € 25,- per persoon en duurde 11 uren.
Openbaar vervoer
Nadat we waren aangekomen in Santa Ana, kwamen we er al snel achter dat er niet veel shuttles door El Salvador reden. Lichtelijke paniek, want een chickenbus in dit land. No way, dat gingen we echt niet doen! De eigenaar van ons hostel was een local en verzekerde ons dat het écht veilig was met het openbaar vervoer en dat het qua afstanden allemaal prima te doen was.
Eerst waren we natuurlijk sceptisch, maar al snel kwamen we erachter dat dit in El Salvador inderdaad de manier is om van A naar B te komen. Je zit maximaal 2 uren in een bus en de verbindingen zijn echt heel goed geregeld. Daarnaast is het een hele belevenis met harde muziek en allemaal verkopers. Zorg er wel voor dat je je portemonnee en andere waardevolle spullen in een tas met een slotje hebt, want er zijn wel veel zakkenrollers actief. Wij hebben dit helaas ervaren in El Tunco. 🙁
Taxi’s
Taxi’s vind je vrij weinig in El Salvador en zijn iets minder veilig. Het komt namelijk voor dat je een bijrijder hebt en deze zijn af en toe gewapend. Niet zo fijn dus. Wij hebben 1x een taxi besteld voor naar het vliegveld, dit hebben we via het hotel geregeld. Dat is de veiligste manier om een taxi te boeken.

Veiligheid in El Salvador

Wat zeggen de locals?

Onze eerste dag in El Salvador gaf ons meteen een goede indruk. Mede dankzij Carlos van hostal Casa Verde voelden wij ons enorm thuis en welkom in dit land. Hij praatte ons bij over alle gevaren en waar de angst van de toeristen vandaan kwam. Hij vertelde dat er gangs in El Salvador zijn die vroeger terug zijn gestuurd vanuit de Verenigde Staten. Deze gangs zijn echt heel gevaarlijk, dus daar wil je niets mee te maken hebben. Maar dit hoeft ook niet, zolang je niet in hun gebieden komt. Ze hebben namelijk een afspraak met de overheid dat ze hun eigen gebieden hebben (vooral in de stad San Salvador) en daarnaast laten ze de toeristen met rust. Voor toeristen is het dus nog veiliger dan voor de lokale mensen zelf.
Daarnaast hebben wij nog gesproken met mensen in de bus of op straat, gidsen en eigenaren van andere hostels. Allemaal vonden ze het fantastisch dat wij er waren en waren ze erg gastvrij. Ze vertelden hetzelfde als Carlos en wilden juist het mooie van het land tonen. Het mooie vond ik dat ze allemaal precies hetzelfde spraken en vol trots zaten. Iedere dag werd onze angst een beetje meer weggenomen en dat maakte het steeds mooier.

Wat zegt de politie?

Wanneer je in El Salvador (of een ander land in Centraal-Amerika) loopt, zie je veel politie of defensie op de straat. Je kan je hier onveilig bij voelen, maar ik vond het juist een veilig gevoel. In een van onze laatste dagen konden wij geen vervoer meer regelen naar huis en zijn wij thuis gebracht door de speciale Toeristenpolitie en daarnaast was er ook een politieagent die voor ons een taxi heeft geregeld. Dus mocht je naar El Salvador gaan en rijden er geen bussen meer? Ga naar de politie, dit maken ze vaak mee en voor hun is het de normaalste zaak om toeristen naar hun verblijf te brengen. Daarnaast houdt de toeristenpolitie alles erg goed in de gaten en moet je niet gek op kijken als ze een gezellig praatje met je komen maken.

Wat kun je er zelf aan doen?

Mocht je zelf naar El Salvador gaan, dan is het natuurlijk wel handig om je goed voor te bereiden. Wij hadden helaas niet echt een route die we konden gebruiken, dus daarom waren we volledig afhankelijk van verhalen. Om het iets gemakkelijker te maken heb ik hier onze route beschreven. Daarnaast zou ik zeker slotjes aanschaffen voor je bagage. Wij hadden er ongeveer 4 mee en daarnaast hadden we ook een kabel. In de bus is het vooral belangrijk om je tas dichtbij je te houden, want je hebt het écht niet door wanneer iemand in je zak of tas zit. Wanneer je backpack bovenop of in de bus gaat, kun je deze beschermen met een flightbag. De bussen zijn namelijk erg vies en daarnaast is dit ook handig tegen regen en voor de veiligheid.
Kom verder niet teveel buiten als het donker is en wanneer je dit wel doet, ga dan in groepen de straat op.  Wil je naar een bepaald gebied, maar kun je hier niks over vinden? Vraag dan altijd een lokaal iemand. Wij hadden namelijk een stad in gedachte als tussenstop, maar deze bleek niet zo veilig te zijn. Gelukkig hadden we dit gevraagd en hebben we daarom deze stad overgeslagen. Als laatste is het belangrijk om de mensen en cultuur te respecteren, wees vriendelijk en geniet van de rauw Centraal-Amerikaanse cultuur!

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *