Reisroute door Guatemala
Centraal-Amerika,  Guatemala

Reisroute door Guatemala in 2-3 weken

Guatemala is een prachtig land vol met cultuur, natuur en een vriendelijke bevolking. Wanneer je net als wij maar 2 weken hebt voor dit land kun je onderstaande reisroute door Guatemala gebruiken, zodat je in ieder geval de highlights niet overslaat. Wel zou ik eerder 3 weken aanraden, omdat het anders erg vermoeiend is en je bijna geen tijd hebt voor onverwachte aanpassingen.

(Guatemala-City) —> Antigua

De meeste mensen starten hun reis door Guatemala-City. Een stad waar je niet graag wilt zijn. Mocht je hier starten, zorg dan dat je meteen een shuttle pakt naar Antigua. De meeste hostels bieden dit aan en zijn goedkoper dan de onafhankelijke aanbieders. Boek het niet pas op het vliegveld, want dit is veel duurder. De reis naar Antigua is ongeveer 45-60 minuten en kost per persoon zo’n € 20
Antigua is een erg leuke stad om mee te beginnen. Het is erg toeristisch, maar nog steeds erg authentiek. Je vindt er moderne winkels, maar ook nog de typische marktjes vol met kleurrijke souvenirs. Meer informatie over de stad, verblijf en leuke restaurants vind je hier.

Antigua —> Panajachel (Lake Atitlan)

Vanuit Antigua is het ongeveer 3 uren rijden naar Lake Atitlan. Kies voor een shuttle naar Panajachel, want dit scheelt ontzettend veel reistijd. Wij kozen ervoor om eerst naar San Pedro te gaan per shuttle, maar dat kost veel meer tijd. Je gaat dan namelijjk per land en dit kost zo’n 1,5 uur langer. Het is handiger om vanuit Panajachel met de boot naar San Pedro of een van de andere dorpjes te gaan. Een shuttle naar Lake Atitlan kost ongeveer Q90, dat is ongeveer 10 euro. Tips voor Lake Atitlan vind je hier.

Panajachel —> Lanquin (Semuc Champey)

Vanuit Panajachel is het een lange reis naar de volgende bestemming. Ga uit van 11 uren onderweg, inclusief stops. En dit is niet overdreven, je gaat namelijk een heel stuk over onverharde weg en vooral wanneer het hard heeft geregend is het niet mogelijk om snel te rijden. Mijn tips om hier doorheen te komen zonder verveling, kun je in deze blog vinden.
Gelukkig is de rit het meer dan waard want Semuc Champey is echt prachtig! Wij verbleven in Retiro Lodge, net buiten het centrum van Lanquin. Je kunt hier kiezen voor een dorm, privekamer of een bungalow voor 2/3 personen. Wij kozen voor het laatste en het was heerlijk. Erg basic, maar schoon en met een prachtig uitzicht. Het eten in het restaurant was erg goed, dus dat zou ik zeker proberen. ‘ s Avonds is het gezellig in het restaurant, met een happy hour van 19:30 — 20:30. De tour wordt ook aangeboden door het hostel en dat is een erg leuke tour.
Als je kiest om de tour met Retiro Lodge te doen, brengen ze je ‘s ochtends in een pick up naar Semuc Champey. Hier ga je als eerste een grot in met kaarsen. Erg leuk, maar  minder voor degene met claustrofobie. Gelukkig kun je de tour ook boeken zonder het bezoek aan de grotten. Nadat je de ochtend in de grotten bent geweest, ga je naar watervallen vlakbij Semuc Champey en heb je de mogelijkheid om met een ropeswing de stromende rivier in te gaan.
Na de lunch (kun je regelen via het hostel) ga je naar het hoogtepunt van de dag. In ongeveer 30 minuten ben je boven (geen slippers aantrekken!) en heb je een prachtig uitzicht over de prachtige baden. Je kunt hier een foto maken of even bijkomen van de klim. Hierna is het nog een half uur hiken naar beneden. Beneden kun je ook daadwerkelijk zwemmen. Erg lekker na een uur zweten en het water is echt kraakhelder!

Lanquin —> Flores

Na Lanquin gaan de meeste reizigers naar Flores en wij besloten dit ook te doen. Vanuit Flores kun je gemakkelijk naar de trekpleister van Guatemala, namelijk: Tikal. Een prachtig park vol met tempels uit de Maya cultuur. In Flores is niet heel veel te beleven, maar erg leuk om te verblijven is Los Amigos Hostel. Wij hebben hier 3 nachten geslapen en geen moment spijt gehad. Het is niet het goedkoopste hostel in Flores, maar zeker de leukste. Het hostel heeft een goed restaurant, een travel agency, een spa en ‘s avonds kun je heerlijk chillen in de garden of in de nightlounge. Kleren wassen kan er ook, een wasserij zit er namelijk naast.
Hostel Los Amigos
Wil je toch iets ondernemen in Flores, ga dan naar de ropeswing. Een heel simpel concept, maar heel leuk om een middagje door te brengen. Je vindt er naast de ropeswing ook een duikplank en een leuk tentje waar je kunt eten of spelletjes kunt spelen. Je komt met een van de bootjes voor ongeveer 40 Quetzal, heen en terug. De entree van de Rope Swing is 10 Quetzal.
Als je zin hebt om budget te eten, dan kun het beste naar de kraampjes aan het water die je ziet bij binnenkomst in Flores. Hier vind je heerlijke taco’s, burritos etc. voor een prikkie. Andere leuke restaurants zijn: La Galleria del Zotz en Cool Beans. Deze laatste is vooral leuk om heen te gaan voor een goed ontbijt of om spelletjes te spelen.

Rio Dulce

Heb je meer tijd in Guatemala dan kun je ervoor kiezen om op te terugweg naar Guatemala-Stad of Antigua naar Rio Dulce te gaan. Een heerlijk relaxed plaats waar je goed kunt bijkomen van al je activiteiten. Rio Dulce is ook een goede tussenstop als je besluit naar Belize te gaan.

Naar Mexico of El Salvador vanuit Guatemala

Vanuit Flores is het niet heel lang meer naar de grens van Mexico, dus dat is een goed eindstation als je dat van plan bent. Er zijn enorm veel shuttles en ik raad je aan om deze te nemen. Vanaf Antigua ben je in 4/5 uren in Santa Ana, El Salvador. Wij zijn ook naar Santa Ana gegaan vanuit Antigua. Rechts van hostel Los Amigos zit een travelagency, zij bieden een bus aan van Fuentes del Norte. Deze gaat eigenlijk naar San Salvador, maar je kunt dan van te voren al aangeven dat je er bij Santa Ana wordt uitgezet. Je wordt dan net voor deze stad uitgezet en vanaf daar kun je verder met de lokale bus. De lokale bussen in El Salvador zijn namelijk erg veilig en eigenlijk je enige optie! Meer informatie over de veiligheid en een route van El Salvador vind je hier.

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *