Route door Panama
Centraal-Amerika,  Panama

Een route door het prachtige Panama

Panama, het land dat vaak een beetje als de underdog wordt gezien. Eerlijk toegegeven, ik had ook nul verwachting van dit land. Ik kende het vooral van het Panama-kanaal en de verongelukte Nederlandse meisjes in Boquete. Maar dit land heb ik na twee weken in mijn hart gesloten. Het werd een van mijn favoriete landen tijdens mijn reis door Centraal-Amerika en ik zou er zeker nog een keer terug willen keren. Het is een ideaal land om te backpacken, maar ook een familievakantie is hier prima mogelijk. Er is voor iedereen wat te doen, het weer is heerlijk, het is veilig en je kunt gewoon met openbaar vervoer reizen zonder teveel gedoe. Hier onze route door Panama voor 2,5 week.

Bocas del Toro

Wil je relaxen en vooral niet teveel doen, dan moet je hier zijn. De meeste reizigers beginnen hier of eindigen juist hun reis door Panama hier. Je kunt hier snorkelen, duiken, surfen of gewoon helemaal niets. Het kan en mag allemaal in de provincie Bocas del Toro! Meer informatie over deze eilandengroep en hoe je er precies komt met de bus, vind je hier.

Bocas del Toro

fit op reis

Bocas del Toro –> Boquete

Vanaf Bocas del Toro is een logische stop Boquete. Een verfrissend dorp na het tropische Bocas. Wij vonden het er heerlijk en besloten dan ook om er een nacht langer te blijven. We houden van sportieve activiteiten en deze bleek je in Boquete veel te hebben. Ook voor de minder sportieve reiziger is dit een leuk dorp natuurlijk, maar dan zou ik persoonlijk aanraden om hier maar 2 nachten te blijven, puur om van de sfeer te proeven! Voor alle tips over Boquete, klik hier.

Route door Panama

Boquete –> Playa Venao / Santa Catalina

Vanuit Boquete kiezen de meeste mensen voor Playa Venao of Santa Catalina. Playa Venao is vooral bekend onder de surfers en je kunt er over het algemeen alleen maar chillen. Super lekker natuurlijk, maar wij wilden graag duiken en daarom kozen wij voor Santa Catalina. In dit dorp is vrijwel niets te beleven, op een aantal lokale bars na. Om een beeld voor je te schetsen: Er is geen bank en geen supermarkt. Zelf koken zit er dus niet in.

Santa Catalina ga je puur heen om te surfen, snorkelen of te duiken. Het eiland Coiba ligt hier namelijk vlakbij en het duiken is daar echt prachtig. Wij kozen voor de duikschool Scuba Coiba en je leest hier meer over mijn allereerste duikervaring. Mocht je niet willen duiken, dan kun je kiezen voor snorkelen bij het eiland, dit kost je ongeveer $ 70. Natuurlijk wel veel voor een dag duiken, maar geloof me, dit wil je!

Hoe kom je er?

Vanuit Boquete moet  is het ongeveer 6 uren, mits je vroeg weg gaat. Wij namen de bus van Boquete naar David om 06:00 uur zodat we genoeg tijd hadden. In David moet je bij het uitstappen de weg over voor de bus naar Santiago. Ga dus niet het busstation op. De bus naar Santiago is de langste rit, zo’n 3 uren. Vanaf Santiago neem je de bus naar Sona en hier moet je hoogstwaarschijnlijk een uur tot anderhalf uur wachten op de bus naar Santa Catalina. Zorg er in ieder geval voor dat je voor 15:30 uur in Sona bent, want na die tijd rijden er geen bussen meer en er is daar geen enkel hotel te vinden.

Route door Panama

Santa Catalina –> Valle de Anton

Omdat we besloten niet veel langer in Santa Catalina te blijven, hadden we nog wat tijd over. We hadden al van veel reizigers gehoord dat Valle de Anton een leuke plek was en dus besloten we om hier naar toe te gaan. Gelukkig maar, want wat was dit een leuk dorpje! Eerlijk, je komt er niet om helemaal los te gaan in een discotheek (die heb je hier ook niet ;-)), maar chill is het wel en genoeg leuke dingen te doen. Vanuit Panama-stad is het ook een prima uitstapje voor een dag. Je bent er namelijk in 2 uren met de bus. Meer informatie over dit dorpje vind je hier.

Route door Panama

Valle de Anton –> Panama-stad

Zoals ik al zei ligt Valle de Anton maar 2 uren van Panama-stad en daarom kiezen de meeste reizigers ervoor om vanuit dit dorpje te eindigen in Panama-stad. Een levendige en grote stad met een oud en nieuw gedeelte. Natuurlijk bekend vanwege het Panama-kanaal, maar er is zeker meer te doen dan dat alleen. Hier vind je een mini-reisgids voor deze leuke stad!

Route door Panama