Valle de Anton
Centraal-Amerika,  Panama

Valle de Anton, het leuke valleidorpje in Panama

Soms ontdek je een dorpje waar je van te voren nog nooit van had gehoord, maar vervolgens in je hart sluit. Valle de Anton in Panama is zo’n dorpje voor mij. Klein, rustig, maar leuk om te hiken of fietsen. Het dorpje deed me een beetje aan Nederland denken doordat het erg vlak was en dit zorgde ervoor dat ik me er al snel thuis voelde. Het dorp bevindt zich in een vallei, waardoor het omringd is door bergen en bijna altijd mooi weer is.

Hoe kom je in Valle de Anton?

Mocht je vanaf Santa Catalina komen met de bus, dan is het niet heel erg ver. Ga wel ’s ochtends weg, zodat je niet heel erg laat aankomt. Vanaf Santa Catalina moet je eerst naar Soná en daar kun je overstappen op een bus naar Santiago. In Santiago stap je over op een bus naar San Carlos. Vanaf San Carlos moet je nog ongeveer 45 minuten met de bus naar Valle de Anton. Dit klinkt als een lange tocht met veel gedoe, maar uiteindelijk valt het mee en wijst het zich allemaal snel. Je bent ongeveer 6 uren onderweg. Mocht je vanuit Panama-stad komen, dan is er een regelrechte bus vanaf Albrook airport/shopping mall. Vraag hier rond waar de bus precies is, want het busstation is immens en je gaat het zelf waarschijnlijk nooit vinden. Deze busreis duurt maar 2 uren en je hoeft niet over te stappen. Je zou Valle de Anton dus ook als dagtripje kunnen doen vanuit Panama-stad.

Valle de Anton

Cerro Iguana

Mocht je willen hiken, dan is het leuk om Cerro Iguana te beklimmen. Deze tocht is ongeveer 3 uren in totaal (heen en terug). Je start vanuit het dorp en het handigste is om Maps.me te downloaden. Je vindt hier namelijk de juiste route. Ongeveer op de helft kom je bij een bord aan de linkerkant. Hierop staat: Àrea protegida – Reserva Hidrica, Cerro Cara Iguana. Hier ga je in, je komt ook langs een huisje. Dit hele pad moet je volgen. Op een gegeven moment wijst het zich vanzelf, want er is maar 1 pad. Het uitzicht is fenomenaal en vooral als je rond 4 uur naar boven gaat, heb je kans op een mooie zonsondergang. Mocht je ervoor kiezen om dit te doen (zou ik zeker doen), neem dan een zaklamp mee voor de terugweg. Zonder wil je hier namelijk niet lopen in het donker, de kans op struikelen is dan erg groot. 😉

Valle de Anton

Valle de Anton

La Indiana Dormida

Een andere mooie hike is la Indiana Dormida, oftewel: de slapende Indiaan. Dit is een iets langere hike, maar ook prima te doen voor beginners. Er zijn twee manieren om boven te komen, maar ik raad de officiële ingang aan. Deze vind je aan het einde van dorp. Als je bij Maps.me La Piedra Pintada invult kom je bij de ingang. Hier vind je allemaal marktkraampjes en de kassa om te betalen. Het kost je 3 euro om de hike te doen. Na ongeveer 5 minuten kom je bij La Piedra Pintada, een ongelofelijk grote steen met hierop Maya-teksten. Indrukwekkend om te zien. Als je verder loopt kom je ook nog langs watervallen en vanaf daar hike je verder omhoog. Een leuke tocht die je zo’n 4 uren kost.

Valle de Anton

Valle de AntonHuur een fiets

Mocht je geen zin hebben om te hiken, dan kun je in Valle de Anton prima een fiets huren. Je kunt dan bijvoorbeeld naar Piedra Pintada fietsen of naar de dierentuin El Nispero. Ook leuk zijn de vele kraampjes en winkeltjes die je langs de weg vindt. In een dagje kun je gemakkelijk het hele dorp zien en dan is de fiets een leuke en gemakkelijke manier om jezelf te verplaatsen. Lekker op z’n Hollands. 😉

Verblijf en eten

Een leuk en beken verblijf in Valle de Anton is Bodhi Hostel. Dit is een gezellige en goedkope plek aan het begin van het dorp. Je kunt hier ook fietsen huren en er is genoeg plek om lekker te relaxen. Iedere ochtend is er ook yoga voor de liefhebber en het ontbijt is gratis. Een ander mooi verblijf is Casa Mariposa. Deze accommodatie is iets duurder, maar ze hebben hier luiaarden als huisdieren. Als je geluk hebt, mag je ze zelfs voeren en vasthouden, dus dat is dé manier om ze eens van dichtbij te bewonderen! Goed eten in Valle de Anton vind je bijvoorbeeld bij Heaven’s cafe en Casa Florencia. Op de markt kun je ook prima groentes en fruit halen en er is een grote supermarkt, waardoor zelf koken gelukkig ook een optie is.

Valle de Anton

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *