Jalón Vallei
Costa Blanca,  Spanje

Waarom je de Jalón Vallei niet moet overslaan…

De Jalón Vallei heeft mijn hart gestolen. Dat is ook niet zo moeilijk, als je ziet in wat voor prachtige omgeving je je bevindt. Deze vallei heet oorspronkelijk: Valle de Pop. De vallei bestaat uit de dorpen: Jalón, Alcalalí, Llíber, Parcent, Murla, Benichembla, Senija en Castell de Castells. Vooral de eerste vier dorpen zijn bekend onder de toeristen. Vooral de Nederlanders en Engelsen hebben de afgelopen jaren hun thuisbasis hier gevonden!

In de vallei kun je uitstekend wandelen, fietsen en klimmen. Ben je niet zo sportief? Geen probleem! Er zijn veel terrasjes te vinden en binnen twintig minuten zit je aan de zee van bijvoorbeeld Calpe of Moraira.

Mocht je van wijn houden, ook dan zit je perfect in de Jalónvallei. De vallei staat namelijk bekend om zijn zoete dessertwijnen; Moscatel en Mistella. Vergeet ook zeker niet een bezoek aan een van de bodega’s.

 jalonvallei
De Jalónvallei ligt tussen Valencia en Alicante .

Jalón/Xaló

Jalón is de ‘hoofdstad’ en ligt in het hart van de vallei. Er wonen zo’n 3000 inwoners. Jalón wordt omringd door de gebergten Penyo de la Mica, Sierra del Forner, de Castellet en Sierra de Bernía. De laatstgenoemde heb ik meerdere keren bewandeld en hoe je dat het beste kunt doen, vind je hier. Door het dorp ligt de gelijknamige rivier Xaló, het grootste gedeelte van het jaar ligt deze droog. Je kunt er mooie wandelingen langs maken of de markt op zaterdag bezoeken. Meer over Jalón vind je hier.

Jalon

Alcalali

Alcalali ligt aan de rivier en is omringd door amandelboomgaarden. Het is iets kleiner dan Jalón en Plaza Ayuntamiento is dan ook hét middelpunt van dit pittoreske dorpje. Op zaterdag kun je de Middeleeuwse uitkijktoren hier bezoeken. Erg leuk is het om ergens te genieten op het terras. Je gaat hier veel Nederlanders treffen, want de helft van de inwoners van Alcalali is geen local meer!

Parcent

Vanuit Alcalali kun je gemakkelijk naar het dorpje Parcent wandelen, het ligt dichtbij elkaar. In het dorpje Parcent vind je prachtige kleurrijke straatjes gelegen op een heuvel. Hierdoor heb je een fantastisch uitzicht over de vallei. Dit is ook het dorp waar de beroemde Spaanse schrijver Gabriel Míro woonde en zijn meesterwerk ‘Del Vivir’ schreef. Als je het dorpje in komt valt de kerktoren je meteen op vanwege de bouw. Bezoek in de morgen dit dorpje, want in de middag doen de locals hier nog hun dagelijkse siësta 😉

Lliber

Vanaf Llíber rijd je de vallei in. De route van Llíber en Jalón staat het vol met wijn-, olijf- en amandelboomgaarden. Er is hier een goed oud bewaard centrum. Ook hier vind je de smalle straatjes en op Plaza Major kun je heerlijk zitten op een terrasje onder de bomen.

Senija

Dit kleine witte dorpje telt zo’n 700 inwoners. Het dorp zelf is niet echt iets te beleven, maar toch leuk om doorheen te rijden en het te bezichtigen. Het ligt tussen de dorpjes Jalón en Benissa.

Senija
Het witte dorpje Senija

Hoe kom je in de Jalón Vallei

De Jalón Vallei is de ideale vakantieplek. Vanuit deze vallei ben je binnen 20 minuten in de grotere steden zoals: Altea, Xabía, Benidorm en Calpe. Je kunt in de Jalón Vallei heerlijk tot rust komen en je bevindt je af en toe nog echt tussen de lokale mensen. Mocht je de Jalón Vallei willen bezoeken, boek dan je vlucht naar Valencia of Alicante. Een huurauto is eigenlijk een must, want de bussen rijden niet altijd door deze kleine dorpjes en daarnaast duurt het erg lang. Wil je wel met het openbaar vervoer? Kijk dan op GoEuro. Je boekt hier heel gemakkelijk je busticket. Met eigen auto is natuurlijk ook een optie! Natuurlijk kun je ook voor kiezen om vanuit de grotere omliggende plekken een dagtripje naar de Jalónvallei te doen, ook ontzettend leuk!