Kosten Centraal-Amerika
Bestemmingen,  Centraal-Amerika

Wat kost reizen door Centraal-Amerika?

De brandende vraag die bijna altijd als een van de eerste wordt gesteld: Wat kost reizen door Centraal-Amerika eigenlijk? Een vraag die voor iedereen natuurlijk heel verschillend is. Er is geen specifiek bedrag wat je mee moet nemen tijdens je reis, maar één ding staat vast; het kost je meer dan thuisblijven. 😉 Hieronder heb ik een zo goed als mogelijk beeld proberen te schetsen van de kosten tijdens mijn reis van 4 maanden door Centraal-Amerika.

Waar je rekening mee moet houden

Voordat je begint met sparen is het goed om een overzicht te hebben van alle kosten voor, tijdens en na de reis. Vóór je reis zijn er namelijk al verschillende kosten waar je aan moet denken. Zo zul je een verzekering moeten afsluiten, vaccinaties moeten halen en je visum of vliegtickets moeten regelen. Dat zijn natuurlijk logische dingen, maar denk daarnaast ook aan nieuw materiaal. Misschien moet je wel een nieuwe backpack of koffer aanschaffen of ben je dringend toe aan een paar nieuwe wandelschoenen. Al deze dingen zorgen er voor dat je voor de reis vaak al meer dan € 1000,- kwijt bent.

Mijn kosten vooraf

Zelf was ik ongeveer € 850,- kwijt van te voren. Mijn vliegticket was € 680,- voor een retour met een extra lange stopover in New York . Voor Centraal-Amerika is dit niet heel erg duur. Soms zijn er goede deals te vinden via verschillende sites en kunt hier lezen hoe ik altijd de goedkoopste vliegtickets scoor.

Naast mijn vliegticket had ik een ESTA voor de Verenigde Staten nodig. De goedkope tickets gaan meestal via de VS en zelfs als je hier alleen op doorreis bent, heb je een ESTA nodig. Deze kun je hier trouwens aanvragen voor $ 14. Ook belangrijk tijdens je reis is een goede reisverzekering. Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering afgesloten. Deze kostte mijn ongeveer € 80,- voor een jaar via Europeesche verzekeringen. Ik ben een echt Nederlander en wil meestal alles verzekeren, dus wie weet kan het zelfs nog wel goedkoper. Mijn vaccinaties en malariapillen zijn betaald vanuit de verzekering, dat scheelde mij dus al behoorlijk wat geld. De overige € 70,- die dus overblijft, was voor kleine dingen zoals kleding en handige accessoires voor op reis (moneybelt, zonnebril etc.)

Besparen op kosten vooraf

Wil je hier op besparen en weet je al een tijdje dat je op reis gaat? Misschien kun je dan voor het nieuwe jaar een verzekering afsluiten waarbij vaccinaties worden vergoed. Een andere tip is om spullen cadeau te vragen. Ben je binnenkort jarig of is het bijna tijd voor Sinterklaas? Maak een verlanglijstje! Ik had het geluk dat ik mijn backpack en daarnaast nog heel veel andere handige spullen kreeg, dus dit scheelde mij onwijs veel geld.

wat kost reizen door Centraal-Amerika

Dagbudget per land

Voor ieder land kun je een ander dagbudget rekenen. Zo is het openbaar in El Salvador goedkoper dan in Panama. Maar zijn de accommodaties in El Salvador weer (verrassend) duurder dan bijvoorbeeld Guatemala. Costa Rica is het duurste land van Centraal-Amerika en hier zul je dan ook wat meer budget voor moeten vrijhouden. Hieronder zie je per land wat een redelijk budget is. Ik heb gekozen voor een minimum tot gemiddeld bedrag.

Panama: € 30 – € 50 per dag
 • Slapen: € 12 – € 20
 • Streetfood: € 1 – € 2
 • Restaurant: € 10-15
 • Zelf koken: € 5 – 10
 • Tours: € 20-50
 • Vervoer: € 2 – € 30 per busreis/shuttle

Eigenlijk is Panama een perfect land voor de budget reiziger, maar ook voor de reiziger die van luxe houdt. Je kunt het zelfs zo duur maken als je wilt, maar budget is hier ook zeker te doen. Alles heeft een gemiddelde prijs, op het vervoer na. Vervoer kan wat duurder uitpakken als je ervoor kiest om met shuttles de lange afstanden te doen.

Costa Rica: € 35 – € 70 per dag
 • Slapen: € 15 – € 20
 • Streetfood: € 1 – € 2 (niet heel veel aanwezig)
 • Restaurant: € 12-25
 • Zelf koken: € 7 – 10
 • Tours: € 40-80
 • Vervoer: € 0,50 – € 4 per busreis

Costa Rica is wel echt het duurste land, maar dit komt ook mede door de tours en de accommodaties. Deze twee dingen zijn in Costa Rica gewoon heel duur. Mocht je op je budget willen letten, kijk dan hier bij mijn tips.

El Salvador: € 25 – € 40 per dag
 • Slapen: € 12 – € 20
 • Streetfood: € 0,50 – € 2
 • Restaurant: € 5-10
 • Zelf koken: € 3-5
 • Tours: € 20-40
 • Vervoer: € 0,10 – € 1 per busreis

Het vervoer en streetfood is echt spotgoedkoop in El Salvador. Ook de tours zijn heel goedkoop, zo is ziplinen hier echt de helft goedkoper dan in Costa Rica (!). Eigenlijk is El Salvador in alles goedkoop, dus houd je van budget reizen, sla dan zeker El Salvador niet over.

Guatemala: € 30 – € 60 per dag
 • Slapen: € 10 – € 15
 • Streetfood: € 1 – € 2
 • Restaurant: € 5-10
 • Zelf koken: € 4-5
 • Tours: € 20-60
 • Vervoer: € 10-30 per busreis/shuttle

Houdt er in Guatemala rekening mee dat het vervoer een grote hap uit je budget nemen. Je kunt kiezen voor het openbaar vervoer, maar naast de veiligheid, zou ik hier niet voor kiezen vanwege de lange afstanden. Het is met busreizen van soms meer dan 10 uren gewoon veel fijn om in een shuttle te zitten.

Deze bedragen hangen natuurlijk heel erg af van hoe je leeft. De ene reiziger gaat het liefst iedere dag buiten de deur eten en een andere reiziger kiest er juist voor om meer zelf te koken en juist meer uit te geven aan tours. En tours maken je reis écht duurder. Qua slapen scheelt het of je in een dorm slaapt of juist kiest voor een privékamer. Als je een privékamer deelt met iemand anders, kan dit soms zelfs nog goedkoper uitvallen dan een dorm.

Kosten thuis

Naast de kosten tijdens je reis heb je natuurlijk ook gewoon kosten thuis. Denk daarbij aan huur, de water- en energierekening en je zorgverzekering. Het handigste is om dit voor jezelf even op een rijtje te zetten en te kijken wat je kunt skippen tijdens de reis. Kun je je sportabonnement bevriezen? Doe dat dan zeker, dat scheelt je al snel € 40,- per maand en dat is toch weer een dag reizen. Hetzelfde geldt voor je huur. Kun je onderverhuren? Altijd doen! In totaal had ik per maand nog ongeveer 300,- vaste lasten thuis. Wij hadden het geluk dat we ons huisje konden onderverhuren, dus dat scheelde enorm veel geld. Wel liet ik mijn Spotify lopen, omdat tijdens lange reizen gewoon écht niet zonder gaat. Maar ook daar kun je natuurlijk op besparen. 🙂

Kosten na je reis

I feel you, hier ben je natuurlijk nog helemaal niet mee bezig. Maar geloof me, neem ook dit mee in je budget, want het is behoorlijk zuur als je straks thuiskomt en geen rooie cent meer hebt. Eerlijk gezegd hadden wij ook even een krappe maand, puur ook omdat we wat extra kosten hadden. Gelukkig konden we wel beide weer gelijk aan het werk, dus dat scheelde. Laat in je budget dus ook hiervoor ongeveer een maandloon opzij. Kun je in ieder geval nog een maandje in de tranquila-stand blijven. 😉

Mijn totale uitgaven voor 4 maanden reizen

Na mijn reis was ik stiekem best benieuwd wat ik precies had uitgegeven. Tijdens mijn reis lette ik zeker wel op mijn budget, maar ik moet eerlijk toegeven dat wij soms ook wel gemakkelijk waren. Mijn vriend en ik probeerden vooral te bezuinigen op accommodaties en eten. We sliepen er alleen maar en eten is bij de lokale tentjes meestal goed te doen. Voor tours hadden we wel meer over en ook af en toe een auto huren vonden we handig. In totaal heb ik € 4953,20 uitgegeven tijdens de reis en voor mijn lasten thuis was dit nog eens € 1057,10 extra. Dit is echt tot op de cent nauwkeurig en komt dus neer op een bedrag van € 6000,- voor 4 maanden.  € 53,66 per dag.

Het kan natuurlijk goedkoper, maar ik houd van leuke dingen doen en wilde écht duiken en ziplinen in Monteverde en ja, dat is duur. Daarnaast heb ik heel veel Spaanse les gevolgd, maar had ik in Costa Rica wel weer geluk met een goedkoop gastgezin. Ook kreeg ik af en toe nog wat extra inkomsten tijdens mijn reis, dus dat was mooi meegenomen. Tuurlijk, het was een rib uit mijn lijf, maar spijt? Voor geen goud!

Ik ben benieuwd, hoeveel heb jij uitgegeven tijdens je reis? Waar bezuinig jij op?

wat kost reizen door Centraal-Amerika

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *